Havre inneholder ikke gluten men blir som regel kvernet og pakket i sammen rom som kornprodukter med gluten. Det finnes glutenfri havre på markedet. For å bli sertifisert glutenfri må produksjonen foregå i et totalt glutenfritt miljø.
Akkurat som du ikke vil kutte kjøtt og salat på samme fjøl, kan du heller ikke koke gluten på et kjøkken som trenger å være glutenfritt. Så med andre ord må hele familien legge om kosten. En person med Cøliaki kan være så sensitiv at å spise på en restaurant som ikke er 100% glutenfri medfører betennelse i tarmen som igjen fører til generell ubehag i buken, diare og et labert energinivå.
Barn med cøliaki kan slite med vekstproblemer og hvis man ikke griper fatt i problemet vil man oppleve en generell underernæring. Når tarmen er betent klarer den ikke å ta opp næring. Typisk er jern og B12 mangel.
Noen leger antyder at cøliaki er arvelig. Det er ikke unormalt at flere i samme familie får den samme diagnosen.
Finn ut hvilke spise- og overnattingssteder i Norge som har glutenfri servering.
http://www.ncf.no/Glutenfritt-Norge/default.aspx
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar