onsdag 21. november 2012

Cøliaki -Celiac

Cøliaki er en sykdom som er lett å kontrolere fordi det er ingen tvil om hva som provoserer den fram - Proteinet gluten som finnes i hvete, rug, bygg, kamut og spelt.
Havre inneholder ikke gluten men blir som regel kvernet  og pakket i sammen rom som kornprodukter med gluten. Det finnes glutenfri havre på markedet. For å bli sertifisert glutenfri må produksjonen foregå i et totalt glutenfritt miljø.

Akkurat som du ikke vil kutte kjøtt og salat på samme fjøl, kan du heller ikke koke gluten på et kjøkken som trenger å være glutenfritt. Så med andre ord må hele familien legge om kosten. En person med Cøliaki kan være så sensitiv at å spise på en restaurant som ikke er 100% glutenfri medfører betennelse i tarmen som igjen fører til generell ubehag i buken, diare og et labert energinivå. 

Barn med cøliaki kan slite med vekstproblemer og hvis man ikke griper fatt i problemet vil man oppleve en generell underernæring. Når tarmen er betent klarer den ikke å ta opp næring. Typisk er jern og B12 mangel.
Noen leger antyder at cøliaki er arvelig. Det er ikke unormalt at flere i samme familie får den samme diagnosen.

 Finn ut hvilke spise- og overnattingssteder i Norge som har glutenfri servering.
http://www.ncf.no/Glutenfritt-Norge/default.aspx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar