Brennnesle
Ikke bare et ugrass
Av Anette Grundvig
Visste du at brennesle er en velsignelsesrik grønnsak som Kan brukes
på samme måte som spinat, f.eks i lasagne, suppe, wok og gryte? Den smaker best
tidlig i vekst sessongen mens den er ung og mør.
Brennesle er rik på klorofyll (som alle mørkegrønne grønnsaker),
mineraler og vitaminene A og C.
For medisinsk bruk skal brennesle plukkes når den blomstrer. Noen
sykdommer som kan dra nytte av denne urten inkludere bl.a. diare, hemorider,
feber og betennelse i nyrene.
Gamle kjerringråd priser planten som en tonic for blodet og anbefaler
den brukt som en innvendig vårrengjøring. Brennesle hjelper nemlig
kroppen til å kvitte seg med avfallstoffer.
Brennesle inneholder histasmin og flere studier har visst at bruk av
denne urten har medvirket til mindre plager blandt folk med pollenallergi.
Hell en kopp kokende vann over 1 ts tørker og smuldret urt eller en
stilk fersk urt. Trekk i 10 minutter. Drikk
3 kopper om dagen på våren eller gjennom hele vekst sessongen hvis du har
høysnue. Brennesle kan holde seg i kjøleskapet opptil to uker.
Det kan være lurt å bruke hansker og saks når du skal ut å plukke. Piggene
som brenner oss når vi tar på brennesle blir uskadliggjort av koking og
tørking. Juicen fra planten kan brukes om du skulle brenne deg.
P.S. Jeg er ingen doktor så du spiser dette på eget ansvar.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar